Kdo jsem

Moje začátky

Moje začátky

Moje první jídlo byla černá hmota na dně kastrůlku, který se mi, chudák, dostal do rukou, když jsem jako prvňáček dostal chuť na krupicovou kaši s kakaem a se skořicí. Ani přesně nevím co se tehdy stalo. Vše se seběhlo daleko rychleji, než celá naše rodina nad mým prvním kuchařským neúspěchem, a nic na plat, nebyl to neúspěch poslední. Později moje malá snažení přerostla ve skutečný zájem, a tak, když přišel čas zvolit školu, dostala se ke slovu kuchařina. Tři roky v učení plus tři roky nástavby, požadované státem a vzdělávacími institucemi, a pak hurá do ulic.
Od té doby se toulám po restauracích, u nás i ve světě, a snažím se najít, co by mohlo být jakýmsi pátým elementem kuchařské alchymie chutí.
I přes to, že jsem si prošel základy většiny evropských kuchyní, jsem přece jen nakonec svou pozornost obrátil k Japonsku, zemi, která mě uchvátila už jako malého kluka.

Zaujetí Japonskem

Zaujetí Japonskem

Od jedenácti let mě Japonsko čímsi až nepochopitelně lákalo. A jak to u kluků už bývá, začalo to bojovým uměním, ale později se projevil zájem především o kulturu – literaturu, ikebanu, japonské zahrady, čajový obřad a , jak jinak, o japonský způsob stolování. Dodnes si pamatuji, jak jsem doma klečel na zemi u rozložených tvrdých desek na malování, které mi nahrazovaly malý japonský stolek, a v několika mističkách jsem měl rozkouskovaná klasická česká jídla – jako svíčkovou, knedlo vepřo zelo ap.- a také si dodnes pamatuji pohledy rodičů, jak se chytají za hlavu a nechápou, proč u jídla musím klečet na zemi a jídlo jíst hůlkama. V té době taktéž začaly mé první pokusy s japonskou kuchyní, kdy jsem podle dvou u nás tehdy dostupných kuchařek, zkoušel svá první „japonská jídla."

Profesionální začátky

Profesionální začátky

Moje nevalné začátky a domácí vaření se značně změnilo v květnu 2ooo, kdy jsem nastoupil do japonské restaurace Miyabi - jedné z prvních japonských restaurací u nás. V Miyabi jsem si začal pozvolna uvědomovat, že to, co jsem se až do nynějška učil jako běžný evropský kuchař, mohu z valné části zapomenout a začít se učit zase od začátku. Natolik je Japonská kuchyně odlišná.

A nakolik je odlišný i samotný přístup japonců k vaření a práci v kuchyni, to jsem si vyzkoušel hned o dva roky později, kdy jsem v listopadu 2oo2 letěl i poprvé do Japonska. Jiní lidé, jiný svět, a naprosto odlišný přístup k práci, učení se a zdokonalování se.

Přihlášení