_____ Sushi, jak je známe dnes ____________

fotomaki

Sushi. Japonské jídlo, které se podává jako fast food i jako vrchol kuchařského umění. Jídlo, kterému dnes propadá kdekdo. Sushi, v té podobě jak je známe dnes, vzniklo zhruba před sto osmdesáti lety, jeho historie však sahá podstatně dál. Přesto, že se o sushi často mluví, stále ještě jsou v informovanosti mnohé mezery, a tak se vyplatí vše si zopakovat.

               Základem sushi je rýže, která celému pokrmu dala název. Dnes se však používá název suši už jen pro samotný pokrm a rýže je prostě jen rýže. I sami japonští kuchaři sushi rýži říkají šarí. Dále je to řasa nori, která se suší na slunci a dodává se v jakýchsi čtvercových arších tenkých jako papír. A potom je to vše ostatní, na co máte chuť a co si chcete k sushi dát. Tedy zdaleka ne pouze nějaký ten plátek syrové ryby. Navzdory všem představám se dříve syrové ryby k sushi tolik nejedly, a když, tak nakládané (fermentované). Syrové ryby se rozmohly až s příchodem ledniček a chladících zařízení, protože do té doby bylo něco takového díky podnebí nemyslitelné.

___________________________ Druhy sushi

saba-nigiri

 Sushi známe několik druhů. Nigiri-zuši – to je malá, asi osmnácti gramová hrudka rýže, kterou kuchař během několika vteřin vytvaruje v rukou, i s plátkem nějaké té rybky či jiného produktu. Na talířku to vypadá jako malý váleček. Maki-zushi – roládky balené do řasy nori pomocí bambusové rohožky sudare. Maki-zushi je několik poddruhů. Hosomaki, tenká rolka, většinou s jedním až dvěma druhy náplně. Futomaki, silnější rolka s více druhy náplně. Uramaki, tzv. obrácená rolka, tzn. že rýže není uvnitř řasy spolu s náplní, ale že se řasa po nanesení rýže obrátí tak, aby byla rýže vně a řasa s náplní uvnitř celé rolky. Tato úprava je typická pro Spojené Státy, kde také vznikla, ale stala se tak populární, že zdomácněla i v Japonsku. Temaki, to je jakýsi malý kornoutek, který se dělá v ruce před hostem, hostovi se podá přímo do ruky, a hned se konzumuje.

_____ Co se k sushi podává _____________________

imgp2183

K sushi se podává sojová omáčka, wasabi a gari - nakládaný zázvor. Podávání těchto dochucovacích prostředků není ovšem samoúčelné. Všechny tři mají totiž vlastnosti, které zabraňují šíření bakterií. Sojová omáčka ničí bakterie, jako například coliform, způsobující otravu jídlem. Gari – nakládaný zázvor obsahuje látku, která taktéž zabraňuje otravě jídlem, a wasabi (Wasabia japonica) obsahuje látky, které hubí bakterie napadající potraviny. Pravé wasabi se ale v Evropě dá sehnat jen těžko. Většinou dostanete pouze náhražku z obyčejného křenu.  

 

Video o sushi na videacesky.cz


lambi-sushi

Propagujte i svojí stránku